KARANTİNA SÜRECİNİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ PSİKOLOJİK ETKİLERİ

Yusuf Yapıcı

KARANTİNA SÜRECİNİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ PSİKOLOJİK ETKİLERİ

 

 Dünya olarak sıkıntılı ve sancılı bir süreçten geçiyoruz. İnanıyorum ki el birliği ile bu süreç en az kayıt ve zararla atlatılacaktır ama bu süreçten sonra hiçbir şey eskisi gibi olamayacaktır. Çünkü zorlu ve sıkıntılı süreç beraberinde çok şeyi zorunlu da olsa değiştirdi. Yaşlıların durumu, teknolojinin herkes için vazgeçilmezliğini, insanın insana ne kadar ihtiyacı olduğunu, ekonomik sistemin ne kadar iç içe girdiğini ve daha nice şey. Artık kelebek etkisi misali Çin’deki sıradan bir insan tüm dünyayı etkileyebilecek bir etkiye sahip olabiliyor yani “kelebek etkisi” sadece film adı değilmiş.

Bu süreçte üzerinde en fazla durulmamız gereken konulardan bir tanesi çocukların psikolojik durumlar; her çocuk dünyayı önce kendi anne babasının görüyle yorumlamaya çalışır sonra kendi yorumunu katar bundan dolayı öncelikle sizin net ve gerçek bilgiye sahip olup öyle aktarmanız gerekmektedir. Çünkü son dönemlerdeki abartı dizi ve filmlerden dolayı virüs kelimesi çocuklarda farklı anlamlar teşkil edebilir. Dolayısıyla belli etmeseler bire iç dünyalarında travmalar yaşayabilirler. Bu yüzden doğru net bilgiler elde edip onlara yaşına göre aktarmalıyız.

Çocuklar daha önce bilmedikleri bir sürecin için girdiler; okulları yok, arkadaşları yok, dışarı çıkmaları yasak ki yasak kelimesi sevilmeyen bir kelime. Özet olarak çocukların tüm özgürlük alanları elinden alınmış oldu. Eğer biz bu süreci doğru anlatmak onların iç dünyasında onarılmaz yaralar açabilir, takıntılara sebep verebilir.

   Çözüm önerileri;

  • Panik yapmayın ve rutinlerinize devam edin. Eğer dışardan gelen giden yoksa temizliği abartmadan yapın.
  • Yine dışarı çıkmamışsanız temas etme konusunu çok abartmayın. Çünkü çocuklara onlara dokunmama sebebini başka şekilde yorumlayabilirler. Sebebini ve süresini belirtin
  • El yıkama alışkanlığı ya da temizlik zaten olmazsa olmazımız; bunu durumu çocuklara hayat boyu alışkanlık haline getirmesi gerektiğini ve önemli olduğunu iletin
  • Dede- nine ya da yaşlılarla ilgili temas büyükleri korumaya yönelik olduğunu söyleyin. Yaşlı oldukları için hastalığı daha çabuk kaptıklarını öğretin. Zira çoğu çocuk büyüklerden bulaşacak korkusu ile bir da büyüklerine sarılamayacak duruma gelecektir.
  • Virüsü ve sürek hakkında net ve öz bilgiler edinin çocuğa yaşına göre direk aktarın. Kandırmaya, geçiştirmeye çalışmayın
  • Onları dinleyin, anlamaya çalışın çünkü hiçbir suçu olmadan sokağa çıkma yasakları oldu. Lütfen duygularını okumaya, anlamaya, yorumlamaya çalışın.
  • Her haberi, sosyal medyadaki her vidoyu izlemeyin çünkü çoğu montaj ve reklam amaçlı. Bunlar daha çok panikletir, karamsar yapar
  • Güven verin, rutin hayat devam edecek deyin. Hatta krizi fırsata çevirin ailecek hiç yapmadığını şeyleri yapın. Çünkü yeni nesil anne babasını, anne baba çocuğunu görmeden büyüyecekti yaşam bize bu fırsatı verdi ve şu an bir aradasınız.
  • Yeme, içme, uyku düzenine dikkat edin; evde olacak diye normal yaşantısını bozacak diye bir durum yok çünkü sonrasında adapte etmesi çok zor olacaktır.
  • Eğitimleri uzaktan da olsa devam etmekte; bu süreçte eğitimden uzak kalmaması ve güven duygunun devam etmesi için mutlaka düzenli olarak takipte kalsın. Özellikle sınav kaygısı yaşayan çocukların düzenli takip etmesi ve kaybının olmayacağını hissetmesi onun için önemlidir.

Dünya olarak zor bir süreçten geçiyoruz ve herkes az ya da çok etkilenecektir. Önemli olan bu Maddi ya da manevi olarak bu zararı en aza indirmek. Çocukları bizim en değerli varlığımız onların en az etkilenmesi ve bu süreçten daha bilinçli ve olgun çıkmaları onlara hayat boyu rehber olacaktır. Unutmayın ki zorluk yaşamadan büyüyen insan hayat karşısında hep acemi kalacaktır. Sağlıkla kalın…

 

 

20.04.2020 (Yusuf Yapıcı)

DİĞER YAZILAR

ÇOCUKLAR NEDEN BAŞARILI OLAMIYOR?

KODLAMA DERSİ NE KADAR GEREKLİ?

ÇOCUĞUNUZ ÖZGÜVENLİ Mİ ŞIMARIK MI?

Özel okullar ve sınırsız vaatler

İNSANLIĞIN TEKNOLOJİ İLE İMTİHANI

GENÇLERLE İLETİŞİM NASIL OLMALI

ÇOCUKLARLA BAHARI YAŞAMAK

HER ÇOCUK ZEKİ MİDİR?

Davranış, sözden daha etkilidir